fredag 25 maj 2012

Språklig kompetens

Hej 9cd3!

Nu har vi prata om språk och om språklig kompetens, på olika vis. Nu vill jag att du ska resonera kring dessa olika begrepp och berätta för mig hur du tänker kring detta ämne. Du kan ha med följande begrepp i ditt resonemang, men det är också bra att vidga diskussionen lite genom kopplingar till annat.

  • privat språk
  • offentligt språk
  • talspråk
  • skriftspråk
  • dialekt
  • sociolekt
  • kroppsspråk
  • maktspråk

Ditt inlägg ska inte vara så långt, men du måste tänka på att resonera ingående och tänk på vilket språk du använder! Detta är en blogg, men det är också en skoluppgift som ska bedömas. Använd nu det språk du tycker är lämpligt! / Språktanten Gabriella

12 kommentarer:

  1. pontus sörensen31 maj 2012 kl. 09:13

    hej gabriela det jag tänker på runt detta vi haft är hur vi fått dem här dialekterna och varför vi har dem. varför män och kvinnor pratar olikt.

    SvaraRadera
  2. Jag använder fin svenska med inga svordomar när jag pratar med min mormor och morfar.
    Jag tycker att det är bra att det finns de språkgrupperna för då kan man anpassa sig till en situation med rätt språkgrupp och man kan få makt över en person genom att prata maktspråk .

    SvaraRadera
  3. Det privat språket används mer i familjen och bland nära vänner, man använder privata språket mer när man pratar om känslor och viktiga saker som man bara vill dela med sig till de närmaste personerna i sit liv.

    Det offentliga språket är mer formellt och vi använder det när vi när vi behöver förklara olika saker, det förekommer oftas bland olika yrken.

    Talspråket är ett informellt språk, det är väldigt spontant och nya ord uppkommer lätt då man kan kombinera olika språk t.ex. engelska med svenska.

    Skriftspråket är ett formellt språk, den första skriften var bildskrift. I vissa landskap skriver man orden som det låter t.ex. konstigt kan stavas konstit, i alla fakta/skolböcker står det på så kallad rikssvenska för det är det rätta sättet att stava på men olika personer kan stava som de vill bara det står rätt i böckerna.

    Dialekt är det språk man talar inom ett geografiskt område, man anser att det är mer manligt att prata med en dialekt och då mindre kvinnligt att prata med dialekt. Dialekterna i Sverige har delats in i 6 större områden.

    Sociolekt är ett språk som en grupp människor talar, det kan bero på intresse, yrken och ålder. Om man går på stan kan man ofta höra olika grupper prata på olika sätt angåenda intresse eller att dem pratar privat språk. Jag tror att man kan blanda sociolekt och privat språk och på så sätt prata så att andra inte förstår.

    Kroppsspråk är när man använder kroppen för att t.ex. förklar vad man menar eller så kan kroppsspråk vara när man tar på en varm kopp och snabbt dra undan handen, då visar man ett kroppsspråk om att koppen var varm.

    Maktspråk är när man använder språket för att skapa, visa eller behålla makten kanske genom att inte ge andra all information. För att behålla makten kan man använda sig av de olika härskarteknikerna: osynliggöra, lojliggörnade, inte ge folk en chans eller så kan man skuldbelägga.

    Av Nathali Berglund 9 cd3

    SvaraRadera
  4. Idag tänkte jag prata lite om språk och språklig kompetens. I samhället använder vi många olika talspråk. Eftersom man inte kan använda samma talspråk i alla situationer, har det uppkommit olika talspråk i samma språk. Som tex politiker kan inte använda ett ”privat språk” (det språk man talar med sina kompisar), när man gör ett uttalande. Eftersom då skulle dom inte tas så seriöst. Det privata språket tror jag säkert att dom använder, men även där tror jag att dom använder sitt ”offentliga språk” som ren reflex. Privat språk är det språk du pratar ”hemma”. Men vad är skillnaden mellan tal och skrift språk. Tal är när man har ett samtal medan skrift är då nerskrivet. Talspråk har ofta en lösare meningsbyggnad än skrift som har en kompaktare. En annan sak är att politiker måste ha ett brett språk (maktspråk) för att kunna övertyga personer, om att det dom säger är rätt. Den som kan mycket om ett språk kan övertyga en person som inte kan ett lika avancerat språk det kallas maktspråk. Tex du lämnar din bil hos en bilverkstad och personen börjar prata bil språk och du förstår ingenting. Men han förstår allt. Det är maktspråk.
    Förr var det väldigt viktigt att personer som pratade på en offentlig plats talade rikssvenska. Under dom senaste åren är det inte lika hårt med dialekten. Till och med nu tycker man att dialekt är charmig. Men innan var det fult. I Sverige finns dialekter som skånska, norrländska etc. Man kan höra stora skillnader men man förstår varandra ändå.

    Alla människor använder sig av ett kroppsspråk på nått sätt. Även om det är med händerna i byxfickan, eller stora arm chester så har alla sitt egna uttryck. Sociolekt är tex att unga och gamla talar inte riktigt på samma sätt. Unga har ett lite mera ungdomligt språk som typ, asså, OMG etc. Äldre använder sig inte direkt av detta språk. Men det kan även vara hur man är uppväxt. Enligt studier så använder ett barn som är uppväxt i en villa med en hög ekonomi ”finare” ord val än en person som är uppväxt med en låg ekonomi. Även om det inte stämmer på alla så beror det mycket på vilka förhållande man växte upp med.
    Det var lite om språk och språkkompetens hoppas ni har lärt er lite.

    Therese

    SvaraRadera
  5. felicia edvardsson31 maj 2012 kl. 11:47

    Privata språket är med talspråkligt och personligt.Det används oftast i familjen eller på fritiden.Det kan ha starka dialekttal.

    Det offentliga språket är mer formelt och står skriftspråket nära. Vi använder det ofta när vi ska förklara nåt, analysera elr reda ut nåt. Man hittar oftast detta språket hos forskare,politiker och tjänstemän.

    Talspråk är sånt vi visar genom när vi samtalar skickar e-post och chattar.Talspråket är inte så noggrant utan man pratar lite slarvigt.

    Skriftspråket är där man använder tecken istället för bokstäver t.ex runor.Man har bytt bokstäver och ord sen äldre generationer , från gammla till unga pga skriftspråket.Den första skriften var bildskrift.

    Dialekt är nåt som talas av människor inom ett visst område t.ex. småland,skåne och blekinge.Sverige är ju uppdelat i olika städer vilket innebär att språket skiljet sig från stad till stad.

    Sociolekt är språk där de är skillnad på unga och gammla m.m. tex att folk från stureplan snackar på ett sätt jämfört med folk från rinkeby typ.

    Kroppsspråk kan man kalla för ett tyst språk. Man kan alltid visa vad man vill med hjälp av kroppen. Alla använder sig av kroppsspråk varje dag medvetet.Genom kroppsspråk kan man misstolka människor fel oxå.

    Maktspråk handlar om attityd och hur man hanterar visa ord i olika situationer . Det är bra att ha makt och få hög status i gänget för då får man nåt som kallas då maktspråk !

    FeliciaEdvardsson

    SvaraRadera
  6. Sofia Andersson31 maj 2012 kl. 13:03

    Maktspråket är ett språk som man använder för att "få sin vilja igenom eller för att förmedla sitt budskap", därför kan det vara bra att även använda sitt kroppsspråk i maktspråket för att få en extra tydlig effekt. Det är även viktigt att använda ett offentligt språk så att alla kan förstå och inte en sociolekt eller ett privat språk där bara några förstår.

    När man skriver tex, en bok så använder man skriftspråket men i skriftspråket kommer inte sin dialekt fram tex, jag skriver inte kov me brö utan korv med bröd. Alltså kommer inte mitt talspråk fram i mitt skriftspråk, utan det skiljer sig lite från hur man säger en sak och hur man skriver det.
    Detta är min syn på språklig kompetens //Sofia :)

    SvaraRadera
  7. Formellt språk är den officiella svenskan som man använder när man ska på t.ex. Jobbintervju. Privatspråk använder man bland kompisar. Dialekt är det språk man talar i ett geografiskt område. Och alla killar talar mer dialekt än tjejer. Killar har även större talutrymme och svär mer än tjejer. Härskarteknikerna ingår i maktspråket som är ett språk när man totalt ignorerar en person.

    SvaraRadera
  8. Kommunikation är det viktigaste verktyget vi har för att kunna påverka, förändra och för att helt enkelt kunna prata med människor, vänner som främlingar. Cirka 70 % av vår kommunikation är vårt kroppsspråk, 20 % är hur vi förmedlar vårt budskap och endast 10 % är vad vi säger. Det visar på att kroppsspråket är oerhört viktig när det gäller att prata och förmedla budskap, oavsett om vi pratar inför klassen, håller en föreläsning för tusentals människor eller om vi bara står och pratar med våra vänner i skolkorridoren. Men självklart finns det även annat som spelar in. Hur vi säger vårt budskap har som sagt bara 20 % betydelse i hur mottagaren upplever det. Därför är det viktigt att vi även ser på hur vi pratar, beroende på vilket sammanhang det är. Ett offentligt språk är när du ska prata i ett offentligt sammanhang, där det läggs en stor vikt på att vara representabel, ett språk som är bäst på att bemöta det så kallade maktspråket eller det mer offentliga språket som pratas av bla. Politiker eller högt uppsatta tjänstemän. Däremot måste man skilja på de olika variationerna av språket, där det mer privata språket bör användas när man för vardagliga konversationer med sina vänner, klasskamrater och familj. Språket är även uppbyggt på olika dialekter som oftast avslöjar vart ifrån landet som man kommer, vilket även det ger en stor variation i språket. Därför är det oerhört viktigt med en variation i kommunikationen, för att den ska kunna nå så många som möjligt med allt ifrån vikten av kroppsspråk till sociala medier och medvetandet av situationen som är viktigt vid användning av det privata och offentliga språket.

    Josefine

    SvaraRadera
  9. Felicia Castro1 juni 2012 kl. 07:15

    Hej Gabriella!
    Det privataspråket används i familjen och på fritiden, eftersom det är väldigt personligt.
    Man talar på olika sätt beroende på vem man umgås med. I familjen använder man vissa typ av utryck och ord, medans med kompisar så utrycker man sig på ett annat sätt. Men sen när man ska prata med en reporter t.ex. så måste man ta fram det offentliga språket.
    Det offentliga språket är mer formellt, man prata mer som man skriver eftersom att alla ska kunna förstå vad han/hon säger.
    Vi använder det offentliga språket när vi behöver förklara något för att alla ska kunna förstå. Därför är det bra att ha ett stort ordförård för man vet aldrig när man behöver det. Jag minns en gång när jag var på en hockeymatch och jag blev intervjuad utav sveriges radio. Då dom frågade mig någonting som jag inte hade någon aning om vad det betydde, men det kunde jag ju inte tala om så jag svara klart och tydligt JA. Hennes följdfråga var ´´På vilket sätt?``. Då blev det helt blankt i mitt huvud så jag fick istället svara ´´Eller.. Vad betyder det?`` Sjukt pinsamt. Så just därför är det bra med ett stort ordförråd.
    Och nu talspråket då. Det skiljer sig till hur man skriver. Och det är beroende på vart man bor och hur gammal man är. T.ex. vi i Småland säger ´´domma`` och inte dessa. Talspråket ändrar sig hela tiden från generation till generation eftersom det kommer nya ord hela tiden. Man använder ofta slang för saker och ting. Talspråket brukar även användas i SMS eftersom man ofta slarvar.
    Och skriftspråket nu då, det har jag ju nästan förklarat man skriver vissa ord på annat sätt än vad man säger dom. T.ex. mig - mej, dig - dej, dem - dom osv. Därför är det lätt att som liten när man håller på att lära sig skriva att man skriver orden som man uttalar dom.
    Alla invånare i Sverige har olika dialekter, eller ja dom som pratar svenska dvs. Det är helt beroende på vart man kommer ifrån. Och då menar jag inte bara vart i Sverige man kommer ifrån, folk från andra länder har också en slags dialekt. Alla dessa olika dialekter har ord och meningar som folk som pratar någon annan dialekt inte förstår. Så en dialekt visar på sätt och vis vart man kommer ifrån.
    Sociolekt är ett typ av språk man använder i en grupp människor. Det kan vara en grupp ungdomar, pansionärer, små barn etc. Även olika yrken som t.ex. på en bilverkstad, på sjukhus eller om en hockeyspelare skulle använda sig av hockeytermer så skulle inte en ryttare förstå det. Sociolekten ändras från generation till generation.
    Det inte bara viktigt med ett bra ordförård utan också ett bra kroppsspårk. Man visar så mycket med kroppen vilken typ av budskap man vill förmedla. Om man hänger med axlarna och himlar med ögonen så visar man att man är uttråkad och inte bryr sig om vad man talar om. Gör man däremot vissa shester med händerna och rör sig på ett posetivt sätt så visar man att man är intresserad av samtalet.
    Som jag sa innan, det där men att människor som jobbar på en bilverkstad, att dom har ett typ av språk. Och att en ryttare inte förstår hockeytermer? Den som då är på ´´hemmaplan`` har i det fallet makten över den/dem andra. Det kallas maktspråk. T.ex. om en kvinna som nyss tagit körkort och kommer in på en bilverkstad för att besikta bilen, och killen som jobbar förstår att hon inte kan ett dugg om bilar. Då kan han lura på henne att det är alla möjliga fel på bilen genom att använda ord som hon inte förstår. Då har han makten medans hon är totalt borta. Eller om man kommer till ett annat land och inte kan språket, då kan ju även dom lura en på ett eller annat sätt. Så precis som jag sa för att göra det enkelt: Den som är på hemmaplan har makten över den som är på bortaplan. (Personen som är i sin vanliga miljö har makten över den som inte är) / Felicia C

    SvaraRadera
  10. Hej Gabriella! Här är min språkinlägg.


    Jag tycker att det är bra att det finns olika språk delar (det jag menar då är ex. teckenspråk, privatsak, kroppspråk, maktspråk, skriftspråk), för att då kan alla känna sig speciella på de alla språken och dialekten. Alla de här språkdelarna har förändrats med tiden, ibland har de förändras lite, ibland mer än vad man kan tänka sig, men alla språk spelar en viktig roll i vårt liv. De olika språken gör en person till det man är idag, beroende på hur man utrycker sig. Det mest man använder idag är kroppsspråket, med de andra delarna är också viktiga.
    Utrycker man sig rätt, kan man då komma långt, men utrycker man sig på en dåligt/otrevligt sätt gör man ingeting. Det jag egentligen menar är att vi använder vårt språk i olika situationer varje dag, och på grund av hur man utrycker sig kan man t.ex. få ett jobb, eller förlora den.
    Beroende vilken grupp man tillhör så har man olika/speciella ord eller intryck som man använder, t.ex. en vuxen person kanske inte alltid förstår vad en tonåring har att säga (eller tvärtom), för att de utrycker sig olika. Ett annat exempel är att man har olika positioner i skolan, och beroende på vilken makt man har där så använder man olika språkdelar, t.ex. om man är populär då använder man mera ord som tillhör maktspråket, för att den gruppen vill alltid vara i centrum och ta kontrolen. Man kan även bli påverkad av de olika språkdelarna, både negativ och positivt. Ibland kanske det är lättare att utrycka sig på en språkdel än på den andra, t.ex. de personerna som är blyga kanske utrycker sig bättre genom skriftspråket, istället på talspråket, så beroende på person utrycker man sig olika. Ibland är det lättare att skriva ner vad man tycker och tänker.
    Dialekter är också viktiga i språket, och ibland spelar de en viktig roll. I de flesta fallen kan man få olika möjligheter om man kan olika/flera dialekter och språk, för att då kan du flera personers språk/dialekt och då är det flera som förstår dig.
    Man ska även tänka på vilket språk man använder i olika situationer (t.ex. man talar olika med en person i ens ålder, än en person som är äldre, dvs. man pratar lite slarvigare med en person som är lika gammal och då använder man utryck som det finns i det gruppen t.ex. ”lol”, ”typ” och så vidare om vi då säger att gruppen är tonåring, men man pratar inte så med en vuxen person, då använder man inte det utryck som man använder i sin grupp). Samma sak när man skriver ett brev eller en recension, där utrycker man sig olika, men ändå försöka håla sig till en ”vanlig” dialekt, för att man vet inte vem som kommer att läsa det, så texten måste vara skriven så att alla förstår./ Alexandra Bucei

    SvaraRadera
  11. Tack alla för era tankar och funderingar.

    SvaraRadera
  12. Hej Gabriella!
    Det har inte fungerat att publicera kommentaren innan men nu fungerar det troligtvis, så läxan är lite sent inlämmnad.

    Det finns mycket att diskutera om språk och språklig kompetens, men det finns ett uryck är pricken över i:et i detta sammanhanget. Nämligen att "språk är makt". Ju fler olika "språk" du kan andvända, desto större makt har du att kunna påverka och göra dig förstådd med i samhället.Oftast är de personer som är politiker och viktiga personer som t.ex.forskare och tjänstemän , extremt duktiga på att tala det offentliga språket. Detta behövs för att kunna diskutera, analysera och övertala. Det offentliga språket står skrivtspråket väldigt nära och oftast anstränger man sig lite mer att det blir formellt och fint.Mycket av det politikerna säger handlar även om sociolekter, då vi inte alltid förstår allt de säger när håller tal. Dock kan andra politiker och tjänstemän som också andvänder språket förstå utmärkt det som sägs.En sociolekt är nämligen det sätt man talar i en visst umgänge, yrke,intressen och åldersgrupp. Vi pratar olika språk i olika situationer. Vi skulle t.ex aldrig andända svär- och slangord på en jobbintervju. Då andvänder vi oss av det offentliga språket för att göra oss förstådda.Om man pratar om sociolekter förstår man också att den som har kunskap om ett ämne i någon form, så har man även språklig makt i det ämnet.Man kan vara proffesor i kemi och t.ex inte veta något alls vad barrering är för något inom ridsporten.Tvärtom kan det vara svårt för hästryttaren veta vad ädelgaser är för något inom kemin. Då man inte har kunskap kan man bli lurad eller blir det svårt att förstå vad den andra personen pratar om.Det är troligtvis svårt för en gammal pansionerad mormor att veta vad vi menar när vi säger saker som OMG, typ, asso, FML LMFAO och så vidare. Detta är då både en sociolekt och talspråket vi använder oss av . Talspråk är lite slarvigare utryck och förkortningar. Ofstast är de blandade med engelska ord och är lite ungdomligare. Dock kan det vara svårt att förstå någon även om man pratar samma språk. Jag pratar om dialekter. Vi i Småland pratar annorlunda än dem i skåne.Det händer även att vi inte fattar vad den andre pratar om ,trots att vi är i samma land. Vi i Småland pratar t.ex. med skorrande R medans andra i landet pratar med rullande R. Oftast kan man känna samhörighet med dem som har likadan dialekt som en själv och uppfatta att andra som pratar olika ,pratar konstigt. Förr fick de personer som var reportrar inte prata med ialekter utan enbart prata rikssvenskan. Idag anses dialekter gulliga och man får prata med dialekter till exempel på nyheterna. det finns dock även ett sätt att visa vad man tycker och tycker ,utan att förstå språket. Nämligen kroppspråket.Det gör mycket skillnad om du ler mot någon i en konversation eller om du vänder ryggen till, himlar med ögonen och fnissar elakt åt någon. Utan man har sagt något har man fått någon att känna sig mindre värd, utanför och mobbad. Detta hör till maktspråket vilket går ut på att någon trycker ner en annan person för att få själv en högre status.Då inte alla vågar säga emot eller be om hjälp , har den person som utövar härskartekniken makten.
    Vilket jag återigen härmed kan betona, den som har språklig kompetens har helt enkelt makt.
    Av : Amelie Löwe

    SvaraRadera